ARCYDZIĘGIEL KORZEŃ MIELONY 100G - NANGA
Arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica) – zwany także dzięglem lekarskim, jest to roślina osiągająca nawet do 3 metrów wysokości, wytwarzająca zielono-żółte kwiaty zebrane w kuliste baldachy. Występuje w Azji i Europie na obszarach wilgotnych i górzystych. Głównym surowcem zielarskim jest korzeń dzięgla lekarskiego, ale pozyskuje się z niego także owoce i liście. Korzeń jest bogactwem składników aktywnych, takich jak: olejek eteryczny, kumaryny, glikozydy, pektyny, garbniki, flawonoidy oraz fitosterole. Według dawnych wierzeń arcydzięgiel został przekazany ludziom przez Archanioła Gabriela jako zioło sprzyjające długiemu, szczęśliwemu życiu.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera prawidłowe trawienie oraz usprawnia perystaltykę jelit.
- Łagodzi napięcie nerwowe.
- Stanowi ciekawą przyprawę o korzennym aromacie.
Składniki:Korzeń arcydzięgla 100%.
Dostępny w postaci ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska
Zalecany sposób użycia:Korzeń całyOdwar: 1-2 łyżki korzenia zalać 2 szklankami wody lub mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Można dodać odrobinę miodu. Pić 4 razy dziennie po pół szklanki.Korzeń mielonyNapar: 1-2 łyżeczki surowca zalać szklanką wrzącej wody lub mleka, parzyć pod przykryciem 15-20 min. Można posłodzić miodem. Spożywać po pół szklanki naparu 4 razy dziennie.
Sposób przechowywania:Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Po otwarciu produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania:Nie zaleca się stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: | korzeń |
---|---|
Sposób zbioru: | Z upraw konwencjonalnych |
Tradycyjna medycyna: | Ayurveda |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Smak: | słodki, korzenny |
Zdrowie: | Sprawne jelita, Stres, napięcie, Trawienie |
Zastosowanie: | przyprawa |
Ostrzeżenia: | nie stosować w ciąży, silnie działający |