KWAS  JABŁKOWY 250g BIOMUS

KWAS JABŁKOWY 250g BIOMUS

Ostatnie sztuki w magazynie
17,90 zł
Brutto

Kwas jabłkowy (kwas hydroksybursztynowy) – organiczny związek chemiczny, oznaczony w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym symbolem E296, gdzie pełni rolę regulatora kwasowości. Jest kwasem owocowym, który naturalnie występuje w ziołach, zwłaszcza kłączach oraz borówkach, żurawinie, jabłoni, głogu, jarzębinie i tarninie.

Utwórz konto i dołącz do naszego programu rabatowego. Wydaj conajmniej 550,00 zł i uzyskaj 3.00% obniżki cen.
 

Właściwości kwasu jabłkowego:

  • - dobrze rozpuszcza się w wodzie (132 g / 100 ml wody) i etanolu,
  • - w temperaturze 150 °C traci wodę i przechodzi w kwas fumarowy,
  • - wzmaga właściwości przeciwutleniaczy,
  • - 1% roztwór kwasu jabłkowego ma pH 2,35,
  • - w środowisku kwaśnym hamuje rozwój bakterii i grzybów,
  • - występuje kwas D-jabłkowy (temp. topn. 101 – 102 °C), kwas L – jabłkowy
  • ( temp. topn. 100 – 102 °C ) i kwas DL – jabłkowy ( temp. topn. 130 – 131 °C).

Działanie kwasu jabłkowego.

  • - Stosowany do zakwaszania przetworów ziołowych ( syropy, nalewki, soki ).
  • - Mocniejszy regulator kwasowości, niż kwas cytrynowy. Składnik wielu leków, zwłaszcza syropów, zawiesin oraz pastylek do ssania.
  • - Dodawany do produktów słodkich: galaretki, dżemy, konfitury, lody, napoje, herbaty i cukierki.
  • - Roztwór 3- 5 % stosowany jest do płukania jamy ustnej przy kandydozie,  bolesnych owrzodzeniach i nadżerkach oraz osłabieniu dziąseł.
  • - Roztwór powyżej 10 % pomaga w leczeniu grzybicy, zwłaszcza stóp.

Zastosowanie w kosmetyce kwasu jabłkowego.

Kwas jabłkowy jest wykorzystywany w masowej produkcji kosmetyków (szminki, kremy, toniki, mleczka). Kwas jest też składnikiem wielu zabiegów kosmetycznych wykonywanych w specjalistycznych gabinetach oraz w warunkach domowych (dotyczy to niskich stężeń).

Roztwór 1% kwasu jabłkowego ma działanie zmiękczające i rozjaśniające na włosy.

Roztwór 3- 5% kwasu jabłkowego wykorzystywany jest do przemywania skóry, ze względu na hamowanie rozwoju patogennej mikroflory oraz zatrzymywanie procesu rogowacenia naskórka i mieszków włosowych.

W stężeniach powyżej 5 % ma działanie zmiękczające i peelingujące.

Przykładowe stosowanie:

Peeling z użyciem kwasu jabłkowego oraz siarczanu magnezu ( sól gorzka ).

10 % roztwór kwasu jabłkowego wymieszać z 1 łyżką siarczanu magnezu.

Moczenie stóp w 15 % roztworze kwasu jabłkowego. Kwas zmiękczy zrogowacenia pięt oraz stwardniałe paznokcie. 

Nazwa: Kwas jabłkowy

Synonimy: kwas hydroksybursztynowy, łac. Acidum malicum, E296

Gatunek: Czysty

Czystość: czysty

Wzór chemiczny: C4H6O5

Kwas jabłkowy. Malic acid.

Brak opini

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie,
dostosowanym do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,
że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie
zmiany ustawień dotyczących cookies.
Więcej szczegółów w "Informacja o Cookies"