VEGEPA E-EPA 70% ( 280 mg EPA ) 60kaps - IGENNUS
Skoncentrowany EPA z dzikiej sardeli z dodatkiem tłoczonego na zimno organicznego oleju z wiesiołka dwuletniego
Doskonały: w codziennej suplementacji kwasów omega sprzyjającej długoterminowemu utrzymaniu zdrowia
Vegepa zawiera wyłącznie naturalne wysokiej jakości składniki. Dzięki zbalansowanemu stosunkowi kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Vegepa doskonale nadaje się do codziennej suplementacji. Wysoka zawartość czystego EPA w połączeniu z GLA z wiesiołka dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Olej w kapsułkach jest chroniony przed utlenianiem dzięki zawartości witaminy E.
O produkcie
Proces wytwarzania produktu Vegepa podlega najwyższym standardom. EPA jest ekstrahowany z oleju rybiego w procesie molekularnej destylacji, w skutek czego pozostaje ultraczysty. Zostają wówczas usunięte wszystkie niepotrzebne substancje i nieczystości oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy). DHA jest ważnym dla zdrowia kwasem omega-3, jednak dopiero prawidłowy poziom EPA w organizmie pozwala korzystać z dobroczynnego działania DHA.
Ultra-czyste EPA, pozbawione DHA, jest w większym stopniu biodostępne. Badania kliniczne wskazują, że zwiększa to efektywność EPA i otwiera nowe możliwości zastosowań.
Vegepa jest pierwszym preparatem firmy Igennus istniejącym na rynku od 2004 roku. Produkt ten jest nie tylko nieprzerwanie świetnie sprzedającym się suplementem, ale również został użyty w badaniach klinicznych i wspomniany w wielu książkach dotyczących zdrowia oraz był przedmiotem wielu artykułów w prasie na całym świecie.
O składnikach
Kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu każdej żywej komórki w organizmie. Są szczególnie istotne przy wielu procesach: polepszają funkcjonowanie systemu krążenia, wzmacniają koncentrację, wpływają na utrzymanie zbalansowanego nastroju i utrzymują w dobrym stanie stawy oraz skórę. Igennus Vegepa jest idealnym produktem dla utrzymania na dobrym poziomie energii u osób cierpiących na zespół przewlekłego zmęczenia. Ponadto, Vegepa wspiera funkcje poznawcze, zwłaszcza u dzieci z problemami rozwojowymi.
EPA w produkcie Vegepa pochodzi z oleju z ryb morskich - źródła z największą zawartością długołańcuchowego kwasu omega-3. Ten kwas tłuszczowy stanowi ważny składnik pożywienia, umożliwiając organizmowi produkcję eikozanoidów, substancji, które są konieczne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Eikozanoidy wspierają zdrowie układu kardiowaskularnego, biorą udział w wyciszaniu stanów zapalnych i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego.
EPO (Evening primrose oil - olej z wiesiołka dwuletniego) obecny w Igennus Vegepa pochodzi z tłoczonych na zimno nasion wiesiołka dwuletniego. Tylko nieprzetworzone i nierafinowane EPO stanowi bogate źródło roślinnych triterpenów - substancji podobnych do hormonów, które pełnią ważną rolę w czynnościach immunologicznych. EPO jest bogatym źródłem kwasu omega-6 - GLA, który pełni ważną rolę w budowaniu błon komórkowych i w rezultacie poprawia efektywność przesyłania sygnałów między komórkami, w tym komórkami nerwowymi.
Doktor Sarah Myhill, ekspert z zakresu encefalopatii bólowej i zespołu przewlekłego zmęczenia (ME/CFS), stosuje Vegepę w swojej praktyce od wielu lat i poleca ten produkt jako część opracowanego przez siebie protokołu terapeutycznego u pacjentów z ME/CFS. Protokół ten został opisany w książce autorstwa doktor Myhill pt. "Diagnoza i leczenie zespołu przewlekłego zmęczenia" (ang. "Diagnosis and treatment of chronic fatigue syndrome"). Obecnie firma Igennus opracowała również nowszy preparat - Pharmepa Restore - zawierający EPA w wyższym stężeniu i bardziej biodostępnej formie. U osób z szczególnie wysokim zapotrzebowaniem na EPA zaleca się zastosowanie w pierwszej kolejności produktu Pharmepa Restore.
Składniki: kwas eikozapentaenowy (etyl-EPA, omega-3) z oleju z dzikiej sardeli (ryba); emulgatory: żelatyna rybia, glicerol; kwas gammalinolenowy (GLA, omega-6) z oleju z wiesiołka dwuletniego (organiczny, tłoczony na zimno); witamina E (mieszane tokoferole).
Porcja dzienna (2 kaps.) | Zawartość | RWS* |
Kalorie | 11 kcal | ** |
Tłuszcz ogółem | 996 mg | ** |
z czego nasycone kwasy tłuszczowe | 66 mg | ** |
z czego wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 820 mg | ** |
z czego jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 110 mg | ** |
Białko | 317 mg | ** |
Węglowodany | 0 mg | ** |
EPA (kwas eikozapentaenowy) | 560 mg | ** |
GLA (kwas gammalinolenowy) | 18 mg | ** |
Witamina E (mieszane tokoferole) | 2 mg | 17% |
*Referencyjna Wartość Spożycia
**brak ustalenia Referencyjnej Wartości Spożycia
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:
- dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: 2-4 kapsułki dziennie
- dzieci w wieku 4 do 12 lat: 1 kapsułka dziennie.
Nie zaleca się przekraczania wskazanych dawek bez konsultacji z lekarzem lub terapeutą. Vegepa powinna być zażywana z jedzeniem dla zapewnienia optymalnego wchłaniania. W przypadku równoczesnego stosowania środków rozrzedzających krew oraz w przypadku kobiet w ciąży i matek karmiących zalecana jest konsultacja medyczna. Suplement diety nie może być substytutem zróżnicowanej diety.
Opakowanie zawiera 60 kapsułek.
Źródło tekstu - Igennus