ZIARNO ORKISZU CAŁE 500G HILDEGARDA
100% orkisz odmiana Oberkulmer Rotkorn, uprawa polska.
„… orkisz to najlepsze zboże. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia… Jeśli ktoś (…) nie może jeść wówczas weź całe ziarna orkiszu i ugotuj je w wodzie…“ św. Hildegarda z Bingen
Według św. Hildegardy z Bingen ziarno orkiszu całe jest bezcenne jako codzienny posiłek, a także jako jego uzupełnienie. Jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego wypieków zup, sałat, sałatek, pasztetów (zarówno mięsnych jak i warzywnych) oraz dań podstawowych i deserów.
Sposób gotowania:
Ziarno może zawierać niewielkie ilości plewy. Przed gotowaniem kilkakrotnie przepłukać zlewając plewę. Czyte ziarno zalać odpowiednią ilością wrzącej wody, gotować pod przykryciem 20-30 min. Odstawić przykryte naczynie na ok. 30min. Ziarno powinno być miękkie.
Ziarno orkiszu całe
Ziarno całe z orkiszu 100%.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1444kJ / 344kcal
Tłuszcz 2,7g
w tym:
– Kwasy tłuszczowe nasycone 0,30g
– Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,76g
– Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,60g
Węglowodany 70,2g
w tym:
– cukry 0
– błonnik 9,7g
Białko 13,7g
Sól 0
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Numer partii / Najlepiej spożyć przed: data na opakowaniu.
Jego produkcja przeznaczona jest wyłącznie dla Polskiego Centrum św. Hildegardy®.
Producent: Polskie Centrum św. Hildegardy ® dr Alfreda Walkowska, 59-220 Legnica, Polska