OCET. RÓŻNE RODZAJE OCTU I ICH ZASTOSOWANIA. JULIE TOWNSEND Zobacz większe

OCET. RÓŻNE RODZAJE OCTU I ICH ZASTOSOWANIA. JULIE TOWNSEND

Nowy produkt

Nie wiadomo, kiedy ocet został odkryty i kto go po raz pierwszy wyprodukował. 

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

24,90 zł brutto

Więcej informacji

Nie wiadomo, kiedy ocet został odkryty i kto go po raz pierwszy wyprodukował. Wzmianki o nim pojawiają się w starożytnych tekstach Sumerów, Egipcjan, mieszkańców Metopotamii, Greków i Chińczyków - aczkolwiek istniał prawdopodobnie jeszcze wcześniej. Mówią o nim prastare teksty religijne: Stary i Nowy Testament oraz Koran. Prorok Mahomet twierdził, że ocet to najlepsza z przypraw.

  A więc przypuszczalnie nie tyle został wynaleziony przez naszych przodków, co raczej odkryty przez nich przez pomyłkę. Możemy zaryzykować stwierdzenie, że w starożytności nikt nie wyrzuciłby płynu o tak intensywnym smaku, raczej szukałby dla niego jakiegoś zastosowania. W tych dawnych czasach, kiedy nie było szpitali i dzisiejszych technik ratujących życie, nasi przodkowie byli dużo bardziej otwarci na wypróbowywanie przeróżnych rzeczy - na tym między innymi polegała ich strategia przetrwania. 

   Dziś jesteśmy tacy ostrożni, wierzymy, że wszystko co jemy, może nas w jakiś sposób zabić. Winniśmy podziękować naszym szacownym przodkom, że wskutek ich ciągłej pogoni za odkryciami ocet przetrwał w menu do dzisiejszego dnia.

  Odkażające właściwości octu zostały prawdopodobnie zauważone wcześniej niż jego cechy kulinarne. Octu używano przede wszystkim dla jego zdolności czyszczenia i przedłużania trwałości gromadzonego pożywienia.

   Udokumentowano, że Marynowane nasiona ogórka przybyły do doliny Tygrysu w Mezopotamii z północnych Indii w 2030 r. p.n.e. Podobno w Babilonie po raz pierwszy użyto octu 5000 lat p.n.e.; jego cechy dezynfekujące i czyszczące jak również zdolności do powstrzymywania procesów psucia się żywności jako środka konserwującego, zostały ponoć odkryte przez starożytnych Babilończyków. Właściwości odkażające octu zostały dobrze wykorzystane po wybuchu epidemii Czarnej Śmierci (dżumy dymieniczej). Ludzie używali octu do ochrony przed chorobą a złodzieje do odkażania samych siebie, gdy okradali Martwych. Gromadzące się na ulicach ścieki powodowały, że ludzie nosili ze sobą gąbki nasączone octem, by zabić wstrętną woń.

   Na morzu używano octu na statkach do szorowania pokładu i konserwowania żywności - z pewnością robiła to załoga Krzysztofa Kolumba w 1492 roku w czasie podróży do Ameryki. Badania Ludwika Pasteura w 1864 w dziedzinie pasteryzacji i bakterii doprowadziły do szerokiego rozwoju przemysłowych metod produkcji octu otwierając nowe możliwości wielu wytwórcom.

  W czasach nowożytnych octu używano do leczenia ran bitewnych. Okrzyknięto go skutecznym, domowym środkiem leczniczym i figurował w niezliczonych książkach kucharskich. Dziś ocet jest na porządku dziennym tak samo jak sól i pieprz.   To zabawne, że płyn, którego Hannibal używał do kruszenia głazów w czasie przeprawy przez Alpy, wytrzymał próbę czasu i stał się niezbędnym składnikiem wyposażenia każdej kuchni.

Wydawnictwo: Liber
Rok wydania: 2008
Liczba stron: 158

Opinie

Napisz opinię

OCET. RÓŻNE RODZAJE OCTU I ICH ZASTOSOWANIA. JULIE TOWNSEND

OCET. RÓŻNE RODZAJE OCTU I ICH ZASTOSOWANIA. JULIE TOWNSEND

Nie wiadomo, kiedy ocet został odkryty i kto go po raz pierwszy wyprodukował. 

30 innych produktów w tej samej kategorii: