Obniżka! JOGURTOWNICA + POJEMNIK 1L EASIYO Zobacz większe

JOGURTOWNICA + POJEMNIK 1L EASIYO

Nowy produkt

Jogurtownica EasiYo jest prostym w użyciu urządzeniem do domowej produkcji jogurtu, kefiru lub kwaśnego mleka.

Składa się z trzech cząści:

  1. dużego, zewnętrznego pojemnika z przykrywką
  2. wewnętrznego litrowego pojemnika z przykrywką
  3. czerwonej wkładki (przegródki)

Więcej szczegółów

99,00 zł brutto

-50,00 zł

149,00 zł brutto

Więcej informacji

Sposób przygotowywania jogurtu/ kefiru/ kwaśnego mleka:
1. Podgrzewamy 1 litr mleka ( nie UHT ) do temp.80˚C ( do pojawienia się kożuszka.
2. Studzimy mleko do temperatury 42 ˚C (zdatne do picia)
3. Przelewamy mleko do wewnętrznego litrowego pojemnika, wsypujemy zawartość jednej saszetki, dokładnie mieszamy ( drewnianą łyżką ) i zakręcamy przykrywkę.
4. Wkładamy czerwoną wkładkę do dużego pojemnika, stroną z napisem”side up” do góry i delikatnie dociskamy aż się zatrzyma ( na górnym wewnętrznym rowku)
Uwaga: przy pierwszym otwarciu jogurtownicy, wkładka znajduje się dokładnie na właściwej pozycji. Wkładka ta kontroluje ciepło potrzebne do aktywowania wszystkich korzystnych bakterii kwasu mlekowego.
5. Wlewamy gorącą wodę ( ok 55 stopni ) do pojemnika do górnej granicy wkładki (nie wyżej!).
6. Wstawiamy pojemnik z mlekiem i bakteriami do dużego pojemnika, zakręcamy i pozostawiamy do skwaszenia. Kwaszenie pierwsze trwa do 12 godzin. Następne kwaszenie już z zaczynu 5-8 godzin.
Im dłużej trwa, tym mocniejszy będzie smak i kwaśność jogurtu/ kefiru/ kwaśnego mleka.
Podczas fermentacji należy unikać wstrząsów naczynia.
7. Po skwaszeniu wyjmujemy wewnętrzny pojemnik, otwieramy i wstawiamy do lodówki ( po 3 godzinach zamykamy pojemnik ).
Zewnętrzny pojemnik należy po użyciu przetrzeć wilgotną szmatką. Produkty mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale stanowi również źródło bakterii do następnego przetwarzania. Na każdy litr nowo przygotowanego mleka dajemy 4 łyżki stołowe z poprzednio wytworzonego produktu.
Rozmnażanie można powtarzać wielokrotnie, aż do chwili gdy jogurt/ kefir/ kwaśne mleko straci swoje właściwości-konsystencję, zapach. Oznacza to, że należy zaszczepić kulturę bakterii z nowej saszetki.
Producent: EASIYO NOWA ZELANDIA

Opinie

Napisz opinię

JOGURTOWNICA + POJEMNIK 1L EASIYO

JOGURTOWNICA + POJEMNIK 1L EASIYO

Jogurtownica EasiYo jest prostym w użyciu urządzeniem do domowej produkcji jogurtu, kefiru lub kwaśnego mleka.

Składa się z trzech cząści:

  1. dużego, zewnętrznego pojemnika z przykrywką
  2. wewnętrznego litrowego pojemnika z przykrywką
  3. czerwonej wkładki (przegródki)

Produkty powiązane

12 innych produktów w tej samej kategorii: